فهرست مطالب

مطالعات شهری - پیاپی 1 (زمستان 1390)

نشریه مطالعات شهری
پیاپی 1 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا محمدی، مظفر صرافی، جمیله توکلی نیا صفحات 23-39
    این مقاله در ابتدا «خدمات پیشرفته ی پشتیبان تولید» (APS)را تعریف می کند و به نظریه های پیرامون کارکرد و رفتار فضایی APS می پردازد. سپس جغرافیای شرکتی APS تهران را در مناطق 22 گانه ی شهرداری، با هدف تبیین جایگاه فراملی کلانشهر در شبکه ی شهری جهانی، تحلیل می کند. از حدود دو هزار شرکت ارائه دهنده ی این خدمات، دویست نمونه را مورد پرسشگری و مصاحبه قرار می دهد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که: 1- کلانشهر تهران، مرکز فرماندهی و مدیریت خدمات پشتیبان تولید در ایران است. 2- تهران از نظر پیوندهای جهانی به واسطه ی APS، از جایگاه ضعیفی برخوردار است و هنوز شهر جهانی محسوب نمی شود. 3- از نظر سازمان فضایی، خدمات APS جغرافیای جدیدی را بر مبنای اقتصاد شرکتی طی دو دهه ی اخیر در تهران شکل داده است که موجب پیدایش«کانون خدمات شرکتی کلانشهر تهران» متفاوت از مرکز تجاری گذشته شهر است.
    کلیدواژگان: جغرافیای شرکتی، جهانی شدن اقتصادی، شهرهای جهانی، خدمات پیشرفته ی پشتیبان تولید (APS)، کلانشهر تهران
  • ناصر برک پور، فرناز مسنن زاده صفحات 41-60
    امروزه، یکی از چالش های پیش روی دولت ها در سراسر جهان، ایجاد شهرهایی است که از نظر مصرف انرژی بهینه باشد. در این زمینه، برنامه ریزی کاربری زمین و ابزار آن (تراکم، توزیع کاربری ها و غیره) نقش موثری در کاهش مصرف انرژی در شهرها ایفا می کند. ایران به عنوان یکی از نقش آفرینان مهم در عرصه انرژی در دنیا باید از این ابزار به منظور بهینه سازی مصرف انرژی در شهرهای خود استفاده کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه نحوه ادغام ملاحظات انرژی در قوانین برنامه ریزی کاربری زمین و طرح های توسعه شهری در ایران و انگلیس است. روش این تحقیق از نوع تطبیقی است و در آن ابتدا راهکارهای برنامه ریزی کاربری زمین برای کاهش مصرف انرژی شهرها از طریق بررسی کتابخانه ای و جستجو در منابع مرتبط استخراج شده و سپس مقایسه ای تحلیلی بین کشورهای ایران و انگلیس در زمینه چارچوب قانونی برنامه ریزی کاربری زمین برای کاهش مصرف انرژی شهرها و چگونگی اجرای این قوانین در طرح های توسعه صورت گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در ایران نقش برنامه ریزی کاربری زمین در کاهش مصرف انرژی شهرها نادیده گرفته شده است، در حالی که می توان با ادغام ملاحظات انرژی در برنامه ریزی کاربری زمین، از این ابزار موثر برنامه ریزی شهری به منظور افزایش پایداری توسعه شهرهای ایرانی استفاده کرد. با توجه به اینکه تا کنون در ایران و در چارچوب این تحقیق به موضوع انرژی در برنامه ریزی کاربری زمین پرداخته نشده است، نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده مراجع دولتی و عمومی برنامه ریزی کشور به منظور ادغام ملاحظات انرژی در برنامه ریزی کاربری زمین و طرح های توسعه شهری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شهر، بهره وری انرژی، برنامه ریزی کاربری زمین، ایران، انگلیس
  • حامد قادرمزی صفحات 61-76
    گسترش فضایی شهرها و ادغام روستاها و اراضی پیرامونی آنها، یکی از پیامدهای مهم شهرنشینی شتابان است، که در مادرشهرهای منطقه ای نمود چشمگیری داشته است. شهر سنندج به عنوان مادرشهر منطقه ای طی سه دهه اخیر رشد شتابانی هم در افزایش جمعیت و هم در گسترش سطح داشته است؛ به گونه ای که گسترش فضایی پیوسته این شهر طی دوره مذکور هشت روستا را با تمام زمین های زراعی، باغی و مراتع پیرامونشان در بافت خود ادغام کرده است. علاوه بر این، گسترش فضایی منفصل این شهر منجر به تورم جمعیتی و رشد کالبدی روستاهای پیرامونی شده است. نتیجه این فرایند تغییرات وسیع در کاربری اراضی این روستاها بوده است. دوره زمانی این پژوهش (1387- 1355)، جامعه آماری آن یازده روستای پیرامونی شهر سنندج و حجم نمونه ها 315 خانوار می باشد. روش تحقیق در این مقاله مبتنی بر مطالعات اسنادی و میدانی وسیع از جمله تکمیل پرسشنامه های خانوار و روستا، تعیین کاربری اراضی وضع موجود، گذشته و... بوده است. نتایج این تحقیق نشان از سطح بالای تغییرات در کاربری اراضی روستاهای مورد مطالعه دارد. به گونه ای که طی دوره زمانی 1387-1355 به طور متوسط سالیانه 104 هکتار و درمجموع 3319 هکتار از اراضی زراعی، باغی و مراتع این روستاها تبدیل به کاربری های دیگر شده اند. تمام تغییرات یاد شده توسط عوامل و نیروهای مختلف شهر سنندج و در جریان گسترش فضایی ناپیوسته این شهر صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: گسترش فضایی شهر، تغییر کاربری اراضی، آیش اجتماعی، روستای پیراشهری، شهر سنندج
  • پویا علاءالدینی، الهام فایضی صفحات 77-90
    با عنایت به آرمان توسعه پایدار شهری، طی دو دهه اخیر، اجرای طرحهای دوچرخه مورد توجه برنامهریزان شهرهای گوناگون، از جمله تهران، قرار گرفته است. از آنجا که نخستین طرحهای دوچرخه تهران قرین توفیق نبودهاند، لازم است تمهیدات آزمایشی جدید در مراحل مختلف ارزیابی/ارزشیابی شوند. هدف از این مقاله سنجش مقدماتی دستآوردها و چالش های طرح دوچرخه اشتراکی منطقه هشت تهران (دو سال پس از آغاز فعالیتها) است. طرح به واسطه غور در نماگرهای دسترسی، آگاهی، ایمنی، تسهیل آمدوشد، رضایتمندی، پایداری و فرهنگسازی مورد مطالعه قرار میگیرد. سنجش بر اساس نتایج پیمایش کمی (نمونه 250 نفری از حدود 8000 بهرهور ثبتشده) و نیز مشاهده، اخذ نظر غیرکاربران و مصاحبه با دستاندرکاران انجام میشود. یافته ها نشان میدهد که طرح در جذب کاربران مرد و جلب رضایت آنان موفق بوده، اما در عین حال دارای نارسایی هایی از قبیل اطلاعرسانی ناکافی، فقدان فعالیتهای فرهنگسازی (به ویژه برای حضور زنان)، کمبود علائم راهنمایی و کیفیت نامناسب دوچرخه ها و مسیرهاست. همچنین، پایداری طرح در گرو خدمات در مناطق همجوار و تامین هزینه های نگهداری و توسعه جغرافیایی خانه های دوچرخه و مسیرها و نوسازی ادواری ناوگان از طریق تخصیص بودجه و فروش خدمات تبلیغاتی است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، طرح دوچرخه اشتراکی، سنجش دست آوردها و چالشها، منطقه هشت تهران
  • کیومرث ایراندوست، امین امینی صفحات 91-108
    توسعه شهرنشینی در جهان و به ویژه در کشورهای در حال توسعه، عوارض و مسائل گوناگونی را به همراه داشته است. ظهور شهرهای کوچک و نوبنیاد، با ماهیت روستا شهری، پدیده ای است که بسیاری از کشورهای مختلف و از جمله ایران با آن روبرو هستند. مزایای شهرهای کوچک در تعادل بخشی در توسعه ی منطقه ای و زندگی در شهرهای کوچک، باعث شده است تا در سال های اخیر در سیاست گذاری توسعه شهری و ملی توجه بیشتری را به خود جلب کنند. این شهرها با وجود نقاط قوت و فرصت های متنوع پیش رو، به لحاظ مدیریتی به ویژه در امور مالی با مشکلات زیادی روبرو هستند. شهرهای کوچک، با گرایش های شهری، در دل خود، سادگی روستا را دارند و غالبا از مناسبات اقتصادی و اجتماعی روستایی برخوردارند، این شهرها با ماهیتی ویژه، دارای مشکلات خاص خود (از جمله منابع مالی ناپایدار، ضعف نیروی انسانی و فنی و...) هستند و از این رو نیازمند مدیریت ویژه هستند. از رو در این نوشتار با نگاهی تازه به مدیریت شهری در شهرهای کوچک، سعی شده مشکلات مدیریتی فراروی این شهرها شناسایی و تاحدی تحلیل گردد. به این منظور ضمن بررسی کتابخانه ای اسناد و اطلاعات موجود، در یک بررسی میدانی، با استفاده از پرسش نامه و مصاحبه با شهرداران چند شهر در استان های کرمانشاه، همدان و کردستان، چند و چون مشکلات مدیریتی این شهرها تحلیل شده است. اطلاعات به دست آمده از این بررسی نشان می دهد که عمده ترین مساله بر سر راه مدیریت شهری در شهرهای کوچک، مسائل مالی و کمبود منابع مالی پایدار است، که البته این ضعف با مشکلاتی همچون عدم انتخاب صحیح مدیران، عدم استفاده از فرصت های موجود (به دلیل ضعف مدیریتی و اقتصادی) تشدید می شود؛ این بررسی نشان می دهد که تامین مالی و درآمد پایدار برای شهر و استفاده از تجربه های بخش خصوصی، از نیازهای ضروری مدیریت شهری در شهرهای کوچک است. همزمان این شهرها باید به رفع مشکلاتی در عرصه نیروی انسانی، فنی و ظرفیت سازی در حوزه های مختلف توجه جدی نشان دهند. اگرچه محدودیت منابع مالی خود عاملی اصلی در دامن زدن به سایر مشکلات، همچون کاستی زیرساخت ها و ظرفیت های انسانی و فنی است، اما مقایسه شهرهای مختلف نشان می دهد که مدیریت شهری و نوآوری مدیران شهری به عنوان یک عامل تعیین کننده، نقشی اساسی در کاهش مشکلات مالی و مادی شهرهای کوچک دارد. همچنین شهرهای کوچک دارای وضعیت و ویژگی های اجتماعی و فرهنگی خاص هستند که برای این شهرها ممکن است به فرصت های مانند بهره گیری از سرمایه اجتماعی موجود، و تهدیدهایی مانند ندیده گرفتن قوانین و مقررات موجود بیانجامد.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، شهرهای کوچک، مشکلات شهری، گروه های ذی نفوذ
  • اسماعیل شیعه، محمد انام پور صفحات 109-127
    گسترش روزافزون شهرها، رشد بی رویه جمعیت و افزایش مهاجرت به شهرها لزوم هدایت آگاهانه و سازماندهی فضایی را دو چندان نموده است. بسیاری از شهرهای امروز در گذشته مراکز روستایی با هسته کشاورزی بوده اند. این مراکز در طول زمان رشد کرده و با جذب جمعیت به شهر تبدیل شده اند. اکنون کشور با شهرهایی مواجه است که با گسترش کالبدی خود در حال تخریب و از بین بردن باغها و اراضی کشاورزی پیرامون خود می باشد. نگاهی به آمار شهرنشینی در ایران و رشد آن در پنج دهه اخیر نشان می دهد که علی رغم آگاهی از اثرات محیطی نامطلوب گسترش های شهری توسعه های شهری به شدت ادامه دارد، هر چند این واقعیت را نیز باید قبول کرد که این گسترش با توجه به افزونی تعداد جمعیت شهرها امری اجتناب ناپذیر است ولی بعضا مشاهده شده که مکان گزینی اراضی مناسب توسعه شهری فاقد پشتوانه های علمی و فنی است و بیشتر تحت تاثیر سیاستهای مقطعی، می باشد. در این میان برنامه ریزی شهری وظیفه دارد با هدایت و نظارت آگاهانه به شهر، اثرات مخرب این گسترش را به حداقل برساند. برنامه ریزی شهری برای تصمیم سازی چنین مواردی به استفاده از ابزارها و روش های مناسب نیاز دارد. منطق فازی با ارائه گروهی از پاسخ ها با مزیت نسبی - به جای ارائه جواب در دو گزینه درست و نادرست- امکانات بیشتری را برای تصمیم گیری برنامه ریز فراهم می کند. برای استفاده از این روش و پیاده سازی مکانی آن، GIS یک ابزار توانمند است که می توان از آن بهره برد.
    این مقاله، برای پاسخگویی به نیاز گسترده بسیاری از شهرهای ایران برای گسترش کالبدی، مجموعه ای از عوامل تاثیرگذار در گسترش شهر و جهت دهی به آن تدوین نموده و بر اساس اصول برنامه ریزی ساختاری- راهبردی و با استفاده از نرم افزارهای GIS، بر اساس منطق فازی اقدام به مدلسازی کرده و یک مدل فضایی را برای گسترش شهری که دارای ویژگی های سیستمهای حامی تصمیم گیری باشد، به دست آورده است. این مدل فضایی برای شهر مورد مطالعه (خرمدره) اجرا گردیده و نتایج آن در قالب طیفی از اراضی مناسب برای توسعه های شهری به دست آمد. ساخت این مدل، یکی از قابلیت های GIS در ساخت مدلهای تصمیم سازی مکانی و پشتیبانی از تصمیمات برنامه ریزی شهری است.
    کلیدواژگان: گسترش شهر، برنامه راهبردی، مدلسازی، منطق فازی، نظام اطلاعات جغرافیایی(GIS)
|
  • Alireza Mohammadi, Mozafar Sarafi, Jamileh Tavakoli Nia Pages 23-39
    This paper begins with definition and classification of Advanced producer services (APS)، continuing from a geographical point of view، emphasizes on spatial behavior of APS within Tehran Municipality regions. To determine the meta-national placement of Tehran metropolis within the world cities network، the corporate geography of APS analyzes Tehran consisted of 22 municipal areas. The analysis of data collected from 200 firms out of 2000، including questionnaire، interviews and published documents reveal the following
    Findings
    First، Tehran is a national command and control center of APS sector in Iran. Second; Tehran has a very weak status in connection with World Cities Network by means of APS functions and it is not a world city yet. Finally، from the spatial organization point of view، APS has formed a new geography of corporate economy-based during the last two decades in Tehran (i. e.، ''Tehran Corporate Services District'')، which is different from the conventional CBD of the city.
  • Naser Barakpur, Farnaz Mosannenzadeh Pages 41-60
    Nowadays، one of the governmental challenges throughout the world is energy efficiency in creating cities. In this context، land use planning and its tool (density، uses distribution، etc.) plays a vital role in reducing energy consumption in cities. Serving as one of the key players in the field of energy in the world، Iran has to apply this tool in order to establish energy efficiency in its cities. The main objective of this paper is to study and to compare the method of integrating energy consideration in land use planning regulations and urban development plans in Iran and U. K. It is a comparative study in which، first، the land use planning alternatives for energy consumption reduction in cities were explored through literature review. Thereafter، an analytical comparing between Iran and U. K. with reference to the legal framework of land use planning for reducing energy consumption in cities and the way of implementing these regulations in the development plans was carried out. Our results revealed that the land use planning role in reducing energy consumption in cities has been ignored، whereas، integrating energy consideration in land use planning can enhance the sustainability development of the Iran cities. Since there is no data on considering energy in land use planning in Iran cities، our findings can be used by the national planning public and governmental authorities in order to integrate the energy consideration in land use planning and urban development plans.
    Keywords: Urban, energy efficiency, land use planning, Iran, England
  • Hamed Ghadermazy Pages 61-76
    One of the most important results of accelerative urbanization is the spatial expansion of the city and gobble of their surrounding areas، swelling villages، and agricultural lands، which is noticeable in regional metropolitan. Sanandaj City as a regional metropolitan has experienced a rapid growth in both population and plan during the recent three decades. Continuous sprawl in this city has merged eight villages including their agricultural lands، gardens، and pastures in the city. Moreover، discontinuous sprawl in this city has caused to protuberance population and extending of surrounding villages. The outcome of this process was extensive changes in Land use in those villages. The period of this study is 1976-2008، the statistical population includes 11 Surrounding villages of the Sanandaj City and Sample size is 315 households. The methodology of our research is based on extensive documentary and field study including household questionnaires، and identifying past and present land use. Our findings show extensive changes in land use of the villages studied. During 1976-2008، on annually averaging basis 104 ha and totally 3319 ha of the arable، garden and pastures of the villages studied have been converted to the other land uses. The abovementioned changes were made by different factors and agents of the Sanandaj city including discontinuous spatial expansion.
    Keywords: Urban spatial expansion, change of land use, social fallow, satellite villages, Sanandaj City
  • Pooya Alaedini, Elham Fayezi Pages 77-90
    With respect to the urban sustainable development ideal، during the last decades، implementation of the bike-sharing projects has attracted the attention of the planners of different cities including Tehran. Since the first bike-sharing projects were not successful، evaluating/assessing new tentative preparation at different stages is required. This article examines the short-term achievements and challenges of the bike-sharing pilot project implemented during the last two years in Tehran Municipality’s Region VIII. A set of indicators including access، awareness، safety، commuting effects، beneficiary satisfaction، sustainability، and cultural advocacy were probed through field observations، information obtained from key stakeholders، and a quantitative survey of direct beneficiaries (a sample of 250 among ~8000 registered beneficiaries). Our findings indicated that the project has been successful in attracting and satisfying (male) users. Meanwhile، a number of shortcomings with regard to information dissemination، traffic signals، and maintaining the quality of bicycles and bike paths as well as cultural advocacy (particularly to include women) still need to be addressed. Furthermore، project sustainability hinges upon availability of funds for the maintenance and geographic expansion of facilities as well as periodic renewal of the fleet through secure budget allocations and sales of advertisement rights.
    Keywords: sustainable urban development, bike, sharing project, interim evaluation, Tehran
  • Kayoumars Irandoost, Amin Amini Pages 91-108
    Urban development in the world، particularly in developing countries، has adhered various issues and complications. Nascent rise of towns، having urban-village nature is a phenomenon facing in many different countries including Iran. Role of towns in balancing regional development and life style in towns has resulted in attracting more attention in national and urban development policy-making in recent years. These towns with strengths and opportunities ahead are faced with many problems، especially in terms of financial management. Towns، with urban trends، have village simplicity nature and basically have the rural economic and social relations. Having special nature، these towns have their own problems (such as unstable financial resources، manpower and technical weaknesses، etc.); hence، require special management. With a new look to the urban management in towns، this paper deals with identifying and to some extend analyzing towns facing management problems. For this purpose، we analyzed the management problems through studying available documents and data collection using questionnaire and face-to-face interview with mayors of some of the towns in Kermanshah، Hamedan، and Kurdistan Provinces. The information achieved from this study reveals that the main issue faced by urban management in towns is financial issues and shortage of stable financial resources، accelerated by problems such as improper manager selection، lack of using available opportunities (due to the economical and management weakness). Our results indicated that financial support and stable income for town as well as utilizing experiences of private sector are among the essential requirements of urban management in towns. Meanwhile، these towns should fix the problems in the field of human resources، technical and show serious attention to the capacity building in various areas. Although the limited financial resources are the main factor fueling to other problems such as infrastructure defects، and technical and human capacities، but comparing different towns shows that urban management and innovation of urban managers as a determinant factor play a critical role in reducing financial and material problems in towns. Nevertheless، towns have their own particular social and cultural characteristics، which may result in creating opportunities such as beneficiary of the available social capital، and threats such as ignoring the present regulations.
    Keywords: Urban management, towns, urban problems, influential groups
  • Esmaeill Shieh, Mohammad Anampour Pages 109-127